Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2/5 ЗА КАКВО ИМ Е 5/5!??? ДА ХРАНИ НАЦИСТИ??? УКРИТЕ ДА СЕ СПАСЯВАТ В ПОЛША И ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НАЗАД!!! В ХЕРСОН ВЕЧЕ ТЪРГУВАТ С РУБЛИ, ПОЛУЧАВАТ РУСКИ ПАСПОРТИ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА, НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ЗА УКРАЙНА. ( ИМАМ РОДНИНИ)
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадски журналист: Войници от въоръжените сили на Украйна умират със стотици и хиляди. Канадският репортер Нийл Хауер, който наскоро се завърна от Донбас, заяви, че украинските войски губят войници със стотици и хиляди. Те умират, смазвани от руската военна машина.Той публикува и кореспонденция с украински боец, когото срещнал в Славянск. Той информирал Хауер, че в неговата част от 60 човека само четирима оцелели случайно.
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен===Дай Боже 5/5 много,много скоро!!! "Заслугата"за сигурния предстоящ крах на укралайна е 100% на клоуна наркоман!!! Да престане да се жалва наляво и надясно,ами да вземе да се обеси,за да миряса най-после сороспийската Европа!!!
147
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро и 5/5
146
0
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
1/5 е под контрола на освободителите!!!
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152 - дори не става въпрос за "бог", а за "човечност". Западната цивилизация е основана на материализъм, и в настоящия си вид този див и безконтролен материлизъм не остава място за никакви човешки съображения - западното мислене не може изобщо да проумее каквато и да е друга "кауза" за борба освен материална алчност. Точно и затова всичките им санкции са материални - защото не могат изобщо да допуснат, че има народи за които материалния стандарт НЕ е всичко, НЕ е единствена движеща сила.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който плучава пари от запада ще подкрепя запада а който си спомня България преди 89 та преди т.н ни преход ще подкрепя Русия и няма да му се налага да получава пари за това ,но за първите не е сигурно така щото за тях парите са всичко те са бог за тях.И ето къде стигна държавата като избра харетиения бог пред истинският,парвославният.
143
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения начин този човек да остане на власт е да отлага до безкрай изборите... военното положение е отлично оправдание, за да няма избори... Очаквам десет години да продължава войната, още преди войната в Украйна беднотията къртеше мивки... когато народа се оставя по олигархотелевизите да му кажат кой е "слугата на народа" ето го резултата.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стар чвор Обрязването на дърти годи боля ли те много? По твое желание ли беше или един кадировец те "принуди"? ***!
141
2
 
10
 
! Отговори
Стар чвор преди 2 години
Победа Русия Скоро кадировци във Варшава и Кишинев
140
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, бой до последния украинец, както иска Бай ДЪН. Крачка назад не правиш. Бий се за родината. САЩ ще ти праща пари и оръжие. ЕС също. Не се страхувай, и твоята банкова сметка се пълни добре. Успех.
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ми става тъжно за османската империя. Трябва да предложим на ердоган да направи референдум" - Е.С. го превъртяхме и без това. Да отключват новите ниско-тарифни линии до Дамаск, Тел Авив, Кайро, Алжир и Тунис. Който си бачка може и в съюз с Камбоджа и Зимбабве да си живее добре.
138
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Като гледам коментарите ми става тъжно за османската империя. Трябва да предложим на ердоган да направи референдум и да се свършва тая мъка.
137
2
 
3
 
! Отговори
Остава преди 2 години
Да видим за колко време !
136
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4/5 са американски, а нито метър е украински. Жалкият безродник Зеленския комик.
135
4
 
25
 
! Отговори
Киро коравио преди 2 години
Почакай малко и 5/5 ще са руски
134
4
 
33
 
! Отговори
Само за малко преди 2 години
Абе украинците няма ли да го шутират вече тоя шут? До кога ще го траят, докато се заравни цялата Украйна явно!
133
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение и нищо да не остане от Украйна важното е че побеждавате.
132
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
догодина 80% процента за Русия хващам се на бас
131
45
 
6
 
! Отговори
Знаещия преди 2 години
Време е Хаймарс ракетите да заиграят по Москва.